Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Flow

Flow

Het is al meer dan 15 jaar geleden dat ik er tegen de kerstvakantie behoorlijk doorheen zat vanwege mijn werk. Ik besloot om samen met mijn dochters dochters kerststukjes te gaan maken. Ik deed boodschappen om leuke en uitdagende  materialen bij elkaar te vinden. Ik creëerde een mooie plek op een grote tafel met alle materialen alsof er een workshop ging plaatsvinden. Mijn dochters kwamen en we begonnen vanuit het niets gewoon wat te rommelen. Het leek of de tijd stil stond. Het één na het andere prachtige kerststukje ontstond en er kwam een gevoel van enorme ontspanning over me heen. De hele kerst periode zag ik de stukjes en herinnerde me weer dat heerlijke gevoel. Alsof er wat gaat stromen. Het voelt als geluk!

Daarna kwamen nog een aantal keer soort gelijken situaties langs. Ik zat minder lekker in mijn vel, liep tegen een creatieve activiteit aan en dat leek ruimte te geven. Ik wilde graag meer inzicht en sturing hierop krijgen.

Ik besloot een opleiding te gaan volgen bij de kleine Tiki (school voor kunst, coachen en persoonlijke ontwikkeling).  Hier leerde ik veel. Waar vind je in je eigen kunstzinnige opdrachten je eigen weerstanden en hoe kan je hier door bewustwording je eigen sturing aan geven. Hoe kan je zonder oordeel naar het werk van een ander kijken en welke vragen kan je stellen om de ander verder te brengen. Dit vond ik allemaal super boeiend en ik nam mee in mijn rugzakje wat ik kon gebruiken.

Maar de heilige graal van het gevoel wat ik ervaarde op bepaalde momenten (meestal met een creatieve opdracht) had ik nog niet gevonden totdat ik het boekje Ikigai las. (ook te vinden op mijn boekenplankje) Sowieso een boek wat ik iedereen kan aanraden! Ineens kwam ik op een bladzijde waar verteld werd over de “flow”. Toen ik dat las wist ik…….dit is het! En ik dacht: ”Als ík nu snap hoe het werkt hoe gaaf zou het dan zijn dat ik ook anderen daarmee kan helpen! Ik heb het boek FLOW van Mihaly Csikszentmihalyi besteld en verslonden. Hij schreef over zijn onderzoek naar de psychologie van de optimale ervaring. En door het lezen van dit boek is me een hele boel duidelijk geworden!

Om in een Flow te kunnen komen moeten er aan een aantal omstandigheden worden voldaan. Ik schrijf daar meer over in mijn gratis e-book “creativiteit en flow als medicijn” Maar het allerbelangrijkste is de balans tussen enerzijds je vaardigheid en anderzijds je uitdaging. Dat inzicht en alle andere inzichten uit zijn onderzoek staan bij mij centraal in het ontwikkelen en uitvoeren van mijn workshops. Ik hoop dat ik veel mensen kan gaan helpen om balans, rust, geluk en ontwikkeling te vinden en flow te brengen in hun leven.